Fler amerikaner dödas i Afghanistan

Kriget i Afghanistan har eskalerat i år, och nu dödas fler amerikanska och utländska militärer där än i Irak. USA planerar att skicka ännu mer soldater till Afghanistan för att bekämpa talibanerna.

Det som skett är ett tydligt trendbrott. Juni blev den svåraste månaden för USA och de utländska trupperna i Afghanistan sedan kriget började där hösten 2001. 49 soldater dödades, de flesta av bomber vid vägkanten. Förlusterna i Irak under samma tid uppgick till 31.

Två månader i rad nu har striderna i Afghanistan skördat fler utländska soldaters liv än kriget i Irak. De allra flesta som dödas i är dock fortfarande afghanska och irakiska medborgare men de omfattas inte av de här siffrorna.

Men även om man bara tittar på de amerikanska trupperna så har fler soldater omkommit i Afghanistan de senaste två månaderna än i Irak. Och det trots att USA har mer än fem gånger så många militärer i Irak.

I Afghanistan har de flesta dödsoffren ägt rum i de södra och östra delarna av landet. I norra Afghanistan, där de svenska trupperna är förlagda, är det fortfarande lugnare.

Orsaken till den radikala omsvängningen är att läget har stabiliserats något i Irak och fler operationer där utförs också av de irakiska regeringstrupperna.

Men framförallt har kriget intensifierats i Afghanistan. De utländska trupperna utmanas av en mer sofistikerad motståndare, där de hårdföra talibanerna bara är en del.

Angreppen mot de utländska styrkorna har ökat med 40 procent i år jämfört med förra året.

USA har för närvarande 32 000 soldater i Afghanistan, men det finns planer på att utöka den styrkan med ytterligare 7000 man. Och till skillnad från Irak så är kriget i Afghanistan inte en partiskiljande fråga.

Demokraternas inställning är till exempel att USA gradvis ska dra sig tillbaka från Irak, för att i stället kunna koncentrera sig på striderna i Afghanistan.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se