Kyrkoförsamlingar får dela på en miljard

Bland annat kyrkoförsamlingar runt om i landet får dela på runt en miljard kronor när ett av Sveriges äldsta företag nu läggs ner efter 226 år.

Brandförsäkringsverket startades på initiativ av Gustaf III år 1782. Företaget har i alla år erbjudit brand- och stormförsäkringar för i första hand kyrkor och andra stora byggnader, försäkringar som har sagts gälla ”för all framtid”.

Försäkringsmarknaden har förstås förändrats en hel del sedan 1700-talet. Brandförsäkringsverkets kunder har i dag mer heltäckande försäkringar och i maj i år beslutade företaget att avveckla sin verksamhet från och med den 1 juli.

Brandförsäkringsverket ägs av sina 8 700 försäkringstagare och det är de som snart kommer få dela på dem pengar som kommer finnas kvar när likvidationen av företaget är avslutad.

Med dagens aktiekurser handlar det i runda slängar om en miljard kronor. Bland ägarna finns 739 församlingar. Brunskogs och Mangskogs pastorat i Värmland kommer preliminärt att få 1,5 miljoner kronor för sin andel av Brandförsäkringsverket, en total överraskning för kyrkoherde Lennart Nilsson i Brunskog i Värmland.

– De pengarna kommer väl till pass i vår energiomställning. Vi behöver göra om uppvärmningssystemen i våra kyrkor. Det kostar pengar. Det här är någonting vi inte har räknat med, det är en otrolig överraskning, säger kyrkoherde Lennart Nilsson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se