Lipponen vill inte vara med i ny regering

Den socialdemokratiske statsministern Paavo Lipponen går inte med i den nya finländska centerledda regering som tillträder på torsdag. Efter åtta år som statsminister vill Lipponen nu göra något annat än att sitta i regeringen.
– Efter att statsministerfrågan avgjordes har jag diskuterat mycket med mina goda kamrater och efter moget övervägande har jag kommit fram till att jag söker mig andra uppgifter än att sitta i regeringen, sa Paavo Lipponen då han för några timmar sedan avslöjade att han inte går med i den av centerpartiets Anneli Jäätteenmäki ledda nya regeringen. Att personkemin mellan Jäätteenmäki och Lipponen inte är den allra bästa visade sej under kampanjen inför riksdagsvalet för en månad sedan. Fortsatt partiordförande Men valet blev en framgång för både centern och socialdemokraterna och det hela slutade med att Anneli Jäätteenmäki fick i uppdrag att bilda en så kallad rödmylleregering, en regering där både centern och socialdemokraterna deltar. Redan då misstänkte många att Paavo Lipponen kommer hålla sej utanför, men inte förrän under måndagen avslöjade han att det är just vad han gör. Vad han skall göra istället är däremot oklart. Han stannar kvar som socialdemokraternas partiordförande åtminstone tills vidare. Men redan nu spekuleras det om att finns ett bra EU-jobb vikt åt den internationellt respekterade Lipponen om han inte vill greppa riksdagens talmansklubba som snart är ledig.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".