Ytterligare dödsfall i SAL

I Hongkong sprider sig oron sedan ytterligare sju personer på måndagen avlidit i den svåra lungsjukdomen SAL. Det är det högsta antalet döda under en enskild dag i Hongkong sedan epidemin började för en dryg månad sedan. Totalt har 139 människor i sju länder avlidit av SAL och 3200 har insjuknat.
Sex av de sju patienter som dog i den svåra lungsjukdomen i dag i Hongkong var förhållandevis unga, mellan 35 och 52 år. Läkarna har ingen bra förklaring till varför antalet dödsfall stigit, inte heller till varför yngre människor utan andra sjukdomssymptom faller offer för SAL. I Hongkong uppgår siffran på antalet döda på grund av sjukdomen nu till 47. Nya sjukdomsfall I Hongkong rapporterades, förutom dödsfallen, också i dag ett 40-tal nya sjukdomsfall. Totalt vårdas 1190 för SAL på sjukhus i Hongkong. Mer än 100 av dem befinner sig i intensivvård. Kinesiska ledare vill hejda spridning Under veckohelgen möttes Hongkongs politiske ledare Tung Chee-hwa och den kinesiske stats- och partichefen Hu Jintao i Guangdong-provinsen. Det är en klar indikation på att de kinesiska ledarna, sent omsider, försöker hejda sjukdomens fortsatta spridning. Kina erkänner lägets allvar Den kinesiske premiärministern Wen Jiabao sa i dag att situationen är ytterst allvarlig. Det är en klar kinesisk reträtt från tidigare försäkringar om att sjukvårdsmyndigheterna skulle ha läget under kontroll. Under veckohelgen inrapporterades flera nya dödsfall från kinesiska provinser där tidigare ingen smitta uppgivits. Hongkong vill ha hjälp från Kina Hongkong, som sedan 1997 är en självstyrande del av Folkrepubliken Kina, kan behöva förstärkning av läkare från moderlandet. Det uppgav sjukvårdsansvariga i Hongkong i dag. Flygbolagskris en av konsekvenserna En effekt av den tilltagande krisen i Hongkong är att flygbolaget Cathay Pacific, som gör stora dagliga förluster, kanske till och med låter hela sin flygplansflotta stå stilla tills sjukdomen bemästrats.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".