Diskriminering kan avslöjas med provokation

Diskrimineringsombudsmannen bör få rätt att använda dolda metoder för att visa på diskriminering. Det anser integrationsminister Mona Sahlin som dock är mycket tveksam till att ge DO rätt att använda detta som bevis i rättegångar.
– För Diskrimineringsombudsmannen, svar ja. Hon får ju redan nu en starkare lagstiftning där arbetsgivaren också måste motbevisa om han eller hon har diskriminerat eller inte. Det tycker jag är bra. Men kanske ska också DO ha den möjligheten för att bevisa läget för diskrimineringen i Sverige i dag. Hur skulle de musklerna se ut konkret idag om du fick bestämma? – Att DO skulle kunna använda dolda metoder. Flera ansökningshandlingar till exempel om hon vill testa hur läget ser ut på en arbetsplats. Men om det sedan ska hålla som enskilt bevis i ett enskilt brottsfall, det kräver lite mer funderande, säger Mona Sahlin. I dag är det förbjudet att provocera fram brott. Exempelvis får en polis inte låtsas vara ett barn som surfar på nätet för att locka fram en pedofil, något polisen i USA får göra. Men nu tycker alltså integrationsminister Mona Sahlin att de olika ombudsmännen mot diskriminering ska få rätt att provocera fram brott. Till exempel ska DO alltså kunna låtsas skicka ansökningshandlingar i olika namn för att visa att ett företag anställer en svensk istället för en invandrare. Men varken Mona Sahlin eller DO kallar det för brottsprovokation. Istället kallar de det för att synliggöra ett strukturellt problem. Problemet, om Sahlins idé blir verklighet, kan också bli att DO kan visa att till exempel ett företag diskriminerar men sakna rättsliga metoder att straffa företaget. – För rättsväsendets del krävs det mycket funderande om man medvetet provocerar fram brott, att myndigheten tar på sig det ansvaret. Det kräver mycket funderande kring var gränsen går mellan integritet och lusten att beivra brott.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".