Valresultat i Nigeria skärper motsättningar

Resultaten från parlamentsvalen i Nigeria i lördags ser ut att ge presidenten, Olesegun Obasanjo, en betryggande ledning. Men valresultaten hittills tyder på en skärpt etnisk och regional splittring.
Minst 25 människor dödades under själva valhelgen. Men valobservatörer andas ut och säger att dom hade befarat mycket värre. Under valkampanjen, under veckorna fram till lördagens parlamentsval, så har åtminstone 100 människor dödats. Den nationella valkommissionen har så när underkänts, när vallokalerna öppnade i lördags så fanns inte valurnor och valsedlar på plats i flera distrikt och röstlängderna beskrivs som ett kaotiskt myller av fel och oegentligheter. Ändå ser det ut som om Nigeria gick ut och röstade i stora skaror. Nigeria är Afrikas folkrikaste nation, 120 miljoner invånare. Över 60 miljoner röstberättigade. Valet är ett test, ett prov på hur seriöst Nigeria faktiskt bekänner sig till demokratiska värden. Det nu genomförda parlamentsvalet…resultaten från det, och hur folket kommer att betygsätta det, det kommer att vara avgörande för hur det stundande presidentvalet kommer att gå. Resultaten hittills tyder på att president Olesegun Obasanjos parti, Peoples Democratic Party, har en betryggande majoritet. Näst kommer det största oppositionspartiet, All Nigerian Peoples Party, ANPP. Det är ANPP:s presidentkandidat, Mohammed Buhari, som utgör det största hotet mot president Obasanjo i det kommande presidentvalet. Den mest oroliga landsända inför valen har varit oljedeltat i söder. Militanta grupper, med etnisk hemhörighet har fört en våldsam kampanj. De internationella oljebolagen har tvingats stänga och följden är att Nigerias oljeproduktion nästan har halverats. Mycket kännbart för landet vars största inkomstkälla är olja. Nigeria har ett våldsamt förflutet. Militärkupper och militärdiktaturer har avlöst varandra. För Nigeria, för nigerianerna handlar valen just nu mest om att bekräfta att den tiden är förbi. Att bevisa att landet kan hålla demokratiska val och att resultaten respekteras.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".