Bagdadpoliser åter till arbetet-minskad plundring

I Bagdad fortsätter plundringarna. Men omfattningen minskar. En del bagdadpoliser har anmält sig för att börja arbeta igen. Men ännu säljs plundrade varor helt öppet på Bagdads gator
Riad står i ett gathörn i Bagdad och säljer nya registreringsplåtar för bilar och det är många som vill köpa. – Folk köper skyltar för att sätta på fordon de stulit, säger han. Har du inte dåligt samvete? – Nej, jag måste ju försörja min familj. Han tar mindre än 10 kronor för plåtarna som han själv plundrat från Bagdads bilregister. En bit bort står en man vid en vägspärr. Han vill inte säga vad han heter. Det är en provisorisk vägspärr i en av Bagdads finare delar där många som jobbar i statssektorn bor. Vägspärren är uppsatt för att hitta plundrare. – Det kommer hit människor beväpnade med handeldvapen och stör de som bor här, säger han. Själv säger han sig vara beväpnad med en pistol för att skydda sig mot plundrare. Bagdadpoliser åter till arbetet Före kriget hade Bagdad 40 000 polismän. De har hållit sig borta under kriget. Men under måndagen anmälde sig 2 000 polismän hos amerikanerna. Meningen är att de nu ska börja patrullera staden, till att börja med utan vapen. För många Bagdadbor som är trötta på laglösheten kan polisen inte komma tillbaka fort nog.
Nils Horner, Bagdad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".