Medvedev vill säkra tillgången på energi

Rysslands president Dimitri Medvedev vill i konkurrens med Europa och USA säkra kontrollen över gas- och oljetransporter från Kaukasus och området öster om Kaspiska havet. Därför inleder han på torsdagen en resa till tre länder i området.

På torsdagen åker Dimitri Medvedev till Azerbajdzjan och på fredagen kommer han till Turkmenistan innan han i helgen far vidare till Kazakstan.

Att Medvedev väljer att besöka just de här tre energirika länderna är inte någon slump. Just nu växer konkurrensen om oljan och naturgasen i området och Ryssland vill inte tappa sin kontroll över en stor del av exporten västerut. En export som gör att Ryssland lättare kan påverka länder inom EU, som är beroende av rysk energi.

Azerbajdzjan har börjat pumpa stora mängder olja till Medelhavet via en ledning genom Turkiet. Ryssland är kritiskt till den västledda satsningen och enligt Medvedevs rådgivare lär han ta upp den vid besöket. Ledningen i Moskva vill i stället ha en annan oljeledning som går genom Ryssland.

Ryssland vill också köpa mer gas från Azerbajdzjan, men frågan är hur långt Azerbajdzjan vill gå, då landet har bra relationer till USA som vill att gasen i stället ska skickas västerut genom en ny planerad ledning.

Turkmenistan är den största gasproducenten i forna Sovjet efter Ryssland. EU har skrivit ett samarbetsavtal med Turkmenistan om energifrågor och vill ha en framtida gasledning västerut genom Kaspiska havet som inte passerar Ryssland.

I vintras kom Rysslands dåvarande president Vladimir Putin överens med Turkmenistan och Kazakstan om att bygga ut en existerande gasledning till Ryssland och den överenskommelsen vill Medvedev nu säkra. För att så mycket gas som möjligt ska gå via Ryssland.

I framtiden lär inte bara Ryssland, Europa och USA konkurrera om energin runt Kaspiska havet. Ett ekonomiskt starkare Kina är en allt intressantare köpare för länderna i området och det kan på sikt ändra styrkeförhållandena.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se