Inga brittiska krigsplaner mot Syrien

Från USAs koalitionspartner Storbritannien kommer samtidigt helt andra tongångar vad gäller Syrien. Den brittiske biträdande utrikesministern är just nu i Syrien och i parlamentet sade premiärminister Tony Blair på måndagseftermiddagen att inga som helst planer finns på militär aktion mot Syrien och han avfärdade det som vilda spekulationer i media.
– Some of the wilder surmises in the media are simply not correct. There are no plans whatever to invade Syria, sa Tont Blair. Vad det handlar om med Syrien, sade Tony Blair, är att försäkra sig om att de inte tar emot och härbärgerar flyende toppmän ur Saddam Husseins regim. Syrien lovar ingripa mot Irakflyktingar Tony Blair, som igår talade i telefon med den syriske presidenten Bashar al Assad, fick då försäkringar om att Syrien skulle ingripa mot eventuella sådana flyktingar och sade sig tro att Syrien också gör det. Den biträdande utrikesministern Mike O'Brien är också i Syrien idag och diskuterar bland annat denna fråga. Blair gjorde också i parlamentet klart att vad Storbritannien anbelangar är det inte olagligt om det är så att Syrien har kemiska vapen. Han påpekade att Syrien inte har skrivit på den internationella konventionen mot kemiska vapen och därför inte är bundet av den. Palestinafrågan nästa De amerikanska, alltmer stridslystna, uttalandena om Syrien har väckt oro här. Storbritannien vill gå vidare efter Irak med palestinafrågan och arbetet på att lösa den, inte med en konflikt med Syrien. Blair har nogsamt odlat en dialog med både Syrien och Iran. Den syriske presidenten var i London på officiellt besök för ett par månader sedan. Reparera relationer Blairs uttalanden i parlamentet kom efter det att han hade hållit vad som lät som ett efterkrigstal: han talade om ett hårt arbete den närmaste tiden för att reparera de internationella relationer som sargats så svårt av Irakkriget och om sina utfästelser om återuppbyggnad och demokrati i Irak. – Det vilar, sade Blair, ett tungt ansvar på oss att göra freden värd kriget.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".