EU: FN:s roll viktig när Irak ska byggas upp

EU:s utrikesministrar har diskuterat framtiden för Irak. Alla säjer att FN måste spela en viktig roll, men ännu är det för tidigt att säga om unionen kan enas om en Irakpolitik, säger utrikesminister Anna Lindh.
– Det finns en del ärr från tidigare debatter om Irak men alla enades i alla fall om att det är viktigt att FN ska ha en avgörande roll, säger Anna Lindh. Men spretar det ändå så att Storbritannien inte håller samma linje som många andra EU-länder? – Problemet var att Storbritanninen inte hade sin minister här i dag vilket gör diskussionen betydligt svårare för då vet vi inte riktigt var Storbritannien står någonstans. Hur allvarliga bedömer du att tongångarna mot Syrien från USA är i dag? – Det låter allvarligt. Men de har försäkrat att de inte har några planer på att gå vidare militärt. De skulle i så fall stå helt ensamma och de tror jag inte de vill. Det skulle vara förödande för hela deras internationellla ställning. Kännder du dig helt lugn på den punkten? – Jag hoppas att jag kan känna mig helt lugn, svarar Anna Lindh.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".