Fem personer åtalas för Concordekrasch

I Frankrike ska det nu väckas åtal för flygolyckan för åtta år sedan i Paris då ett passagerarplan av typ Concorde störtade strax efter att ha lyft och 113 människor omkom.

Det var den 25 juli 2000 som ett Concordeplan fattade eld och störtade bara minuterna efter det lyft från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris.

Enligt franska utredare ska olyckan ha orsakats av en metallbit som låg på startbanan och som fallit av ett passagerarplan från US Continental Airlines som startade strax innan.

Metallbiten punkterade ett däck på planet vilket i sin tur ledde till att planets bränsletank skadades och började brinna. Franska åklagare åtalar nu fem personer som anses skyldiga.

Det är en mekaniker och en chef på US Continental Airlines. Men även två företrädare för tillverkaren av Concorde eftersom haveriutredningen dessutom kom fram till att Concorde hade brister i konstruktionen.

En femte person arbetar på den civila luftfartsmyndigheten i Frankrike.

Överljudsplanet Concorde var ett prestigeprojekt av stora mått för Storbritannien och Frankrike som tillsammans utvecklade planet som flög över Atlanten till New York på bara tre timmar.

Olyckan i Paris för åtta år sedan då 113 människor omkom blev början på slutet för Concorde. Tre år senare pensionerades planet för gott.

Camilla Kvartoft, London
camilla.kvartoft@sr.se