Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torskodlingar hotar den fria torsken

Bristen på den utfiskade torsken har lett till att torskodlingar startat i Sverige, och norska fiskodlare förbereder sig nu för storskaliga torskodlingar. Men enligt en ny rapport från Världsnaturfonden kan en ökad torskodling bli förödande för det naturliga fiskbeståndet.
– Ekosystemet kan bli så förändrat att så vi inte förstår oss på det som tidigare och det kan bli så att vi inte kan komma tillbaka till ett naturligt läge igen, säger Lennart Nyman, naturvårdsdirektör på Världsnaturfonden i Sverige. En tredjedel av all fisk som fiskas i världens hav, används som foder i fiskodlingar, enligt Lennart Nyman. Småfisk som naturligt skulle ha ätits av stora fiskar i havet, mals ner till fiskmjöl. Enligt Världsnaturfondens rapport går det åt fyra kilo småfisk för att odla fram ett kilo torsk. Ökar risk för fri torsk Ökar fiskodlingarna och därmed småfiskfångsterna, kan frifiskarna slås ut, enligt Lennart Nyman. – Eftersom torskodlingen ska öka i kvantitet eftersom efterfrågan är hur stor som helst, så fångar man mer och mer av de frilevande småfiskarna som torskarna skulle växa till sig på och odlar man för mycket torsk, kommer man att göra det mycket svårare för den naturliga torsken att komma tillbaka, säger Lennart Nyman. Odlad torsk marknadsförs redan Fiskodlare har insett att det finns en stor marknad för odlad torsk. Enligt Världsnaturfonden har grossister redan nu slutit avtal för att odla stora mängder torsk och norska fiskerimyndigheter har satsat hårt på marknadsföring av odlad torsk. Lennart Nyman är kritisk till den norska fiskeripolitiken. – Vi gör en annan bedömning än de vill göra, säger Nyman. De gör handelspolitiska bedömningar framför de biologiska och ser framför allt till att kunna erbjuda marknaden något som inte redan nu är överfiskat.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".