23 000 hundar på jättelik utställning

23 000 hundar från 60 länder och 50 000 besökare. Så många samlas på världens största hundutställning World Dog Show, som började i Stockholm på torsdagen. Här ska världens vackraste hund utses, och en av de tävlande var schnauzern Luna med sin matte Marie Johansson.

– Karaktären för just schnauzer är skägg och ögonbryn. Det är för att det är en råtthund från början, och då kuperade de svans och öron, och skägget för att råttorna inte skulle kunna bita så lätt, säger hundägaren Marie Johansson.

Marie Johansson trimmar några sista hårstrån runt schnauzern Lunas öra med en liten sax. De ska snart in och tävla och börjar bli rätt nervösa båda två.

I den jättelika mässhallen hörs ett surr av engelska, norska och ryska röster och förstås skäll och gny från hundratals taxar, rottweiler och sankt bernardshundar, och många andra representanter för de totalt 342 raser som deltar i tävlingarna.

Hundarna hårtorkas, klipps och borstas in i det sista för att få chansen att vinna.

Men det finns också en mörk baksida med hundutställningarna. Inom vissa raser har aveln gått så långt att utseendet kan skada hunden.

Extremfallet är en engelsk bulldog som dog på en utställning i Stockholm förra året, eftersom nosen var så hoptryckt att den försvårade andningen. När hunden blev stressad fick den ingen luft och avled till slut.

Men på World Dog Show kommer domarna bara att premiera friska hundar som har rasens naturliga egenskaper, säger ordföranden i Svenska kennelklubben, Nils Erik Åhmansson.

– Det får inte vara så att våra nycker skapar osunda hundar. Vårt mål är mentalt och fysiskt sett friska och starka hundar, säger Nils Erik Åhmansson

Marie Johansson ska just gå in och tävla med sin Luna, men hon bryr sig inte så mycket om resultatet.

– Det är kul. Det är det viktigaste. Sedan hur det går, och vad domaren tycker, tycker han som jag är det bra, men gör han inte det så skit samma, säger hundägaren Marie Johansson, som tävlade på World Dog Show.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se