Räntechock för företagare

Det blev en räntehöjning på torsdagen. Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en kvarts procentenhet till 4,5 procent.

Inte nog med det så aviserade riksbanken fler höjningar under hösten.

Torsdagens räntebesked kom som en kalldusch för Gunnar Lindahl, vd på det egna verkstadsföretaget Specialkonstruktioner i Dorotea.

– Det är förödande, säger Gunnar Lindahl.

Gunnar Lindahl investerade för ett par år sedan för att möta konkurrensen från låglöneländerna. Och det finansierades med hjälp av lån som företaget fortfarande betalar på.

Med höjda materialpriser på bland annat stål och skyhöga bränslepriser som också drabbar företaget är Gunnar Lindahl inte bara bekymrad över riksbankens beslut. Han är också övertygad om att räntehöjningarna inte kommer att bita på inflationen.

– Inflationen påverkas även av omvärlden, för vår del så stiger materialpriserna så in i bomben, räntehöjningen kommer inte att få bukt på det.

För företaget West Isol i halländska Harplinge som bygger kyl- och frysrum får räntehöjningen inga direkta följder. Men när företagets kunder, restauranger och livsmedelsaffärer får sämre ekonomi lär det få konsekvenser tror Mona-Lisa Carlsson vice vd på familjeföretaget.

– På kort sikt så påverkar det oss inte, men när ett företag inte har råd att investera så sitter vi med i räntespelet. Ingen investerar i kyl- och frysrum om de inte vet vad slutnotan hamnar på.

Men bilhandlaren Janne Ström i Hudiksvall, som numera säljer begagnat, tar räntehöjningarna med ro. För med 40 år i branschen har han sett räntorna höjas och sänkas.

– Det är alltid tråkigt när räntan går upp, som företagare är man beroende av låga räntenivåer. Men det är ingen katastrof. Jag har varit med om när räntorna låg under tio procent och visst fungerade det då också, säger Janne Ström.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se