Skärpt krigsförbrytarjakt i Sverige

Den nya krigsbrottskommissionen vid Rikskriminalpolisen har startat fyra förundersökningar mot personer som misstänks för krigsbrott under krigen på Balkan på 1990-talet och som bor i Sverige.

– Det rör sig om allt från misshandel, rån och våldtäkter till mord, berättar kriminalinspektör Tomas Ackheim som är en av utredarna.

Krigsbrottskommissionen har nio medarbetare och bildades i mars för att förbättra polisens förmåga att utreda folkrättsbrott. Fyra åklagare vid internationella åklagarkammaren är också kopplade till gruppen.

Tidigare har polisens utredare varit utspridda över landet vilket lett till dålig samordning och risken är stor att många krigsförbrytare går fria i Sverige idag, skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare har polisens utredare varit utspridda över landet vilket lett till dålig samordning. Risken är stor att många krigsförbrytare går fria i Sverige idag. Ofta döljer de sig bland vanliga flyktingar som sökt skydd undan krig i Sverige. Hur många det handlar om är svårt att säga, polisen uppskattar antalet till runt 1000, men mörkertalet är stort säger Tomas Ackheim.

Just nu jobbar krigsbrottskommissionen med fyra utredningar som alla gått vidare till förundersökningar ledda av åklagare. Men kommissionen går samtidigt igenom ett stort antal andra ärenden som till största delen handlar om krigsbrott i Irak.

Det övergripande målet är att nå fram till ett åtal under året, högre än så vågar man inte sikta eftersom utredningarna är komplicerade

– Dels måste vi leta uppgifter på svårtillgängliga platser. I många fall har vittnena också svårt att berätta om detta, dels av ovilja, men också för att de börjar bli till åren, säger Tomas Ackheim.

Sverige var sent ute med att inrätta en krigsbrottskommission. I länder som Danmark, Norge och Nederländerna har en sån funnits i flera år. Enligt Tomas Ackheim har den svenska långsamheten lett till att flera brott som begåtts under krigen i före detta Jugoslavien på 90-talet har hunnit preskriberas redan innan man börjat titta på dem.

– Vi vill ju gärna gå fram fortare, men eftersom det är så svårutrett så tar det tid, säger Tomas Ackheim.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se