Historisk flygpremiär Kina-Taiwan

De första reguljära direktflygen mellan Kina och Taiwan sedan 1949 landade på Taoyuans internationella flygplats i Taipei på fredagen.

Den nyöppnade flyglinjen innebär att den miljon taiwaneser som idag arbetar på fastlandet i Kina kan ta sig hem via direktflyg, men det banbrytande är att Taiwan nu öppnar famnen för kinesiska turister, som hittills inte varit välkomna.

Chiang Weh är en av de kinesiska turister som lyckats få en av de eftertraktade biljetterna

– Äntligen har min dröm gått i uppfyllelse att få besöka den här skattkammarön. Jag var så spänd att jag inte kunnat sova i natt, sa han då han klev av planet på Taiwans flygplats.

Premiär turen var fullbokat, och den välkomnades med traditionella välkomstceremonier, lejondans och vattenkaskader som sprutades över planet.

Ombord fanns 258 passagerare, varav 100 var kinesiska turister från fastlandet.

Den nyöppnade flyglinjen innebär att de miljoner taiwaneser som arbetar på fastlandet i Kina nu kan ta sig hem via direktflyg, men det banbrytande är att Taiwan nu öppnar famnen fört kinesiska turister som hittills inte varit välkomna

Direktflyget är en viktig del av vallöftet om snabb förbättring av relationerna med Peking, som Taiwans nye premiärminister gav då han tillträdde i maj och kanske kan den luftbron tina upp dom frostiga relationerna mellan Taiwan och Kina som rått i nästan 60 år.

Ett historiskt steg således när Chiang Weh och de andra kinesiska turisterna klev av planet och trampade taiwanesisk mark. Tidigare har de setts som en säkerhetsrisk av Taiwan, men nu lockar deras pengar och den röda mattan rullades ut, senare väntar en överdådig välkomstbankett k

Taiwan med sina 23 miljoner invånare har självstyre, men den mäktiga grannen Kina gör anspråk på området.

Relationen har varit bister sedan 1949 då det besegrade nationalistpartiet flytt till Taiwan från inbördeskriget, men sedan Taiwans nuvarande president kom till makten i slutet av maj i år har förbindelserna tinat upp. Kanske kan den nya luftbron - flygturen tar 1 timme och 40 minuter - få länderna att ytterligare närma sig varandra.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se