EMU-frågan svårbedömd säger Morgan Stanley

Det är den fråga som investmentbanken Morgan Stranley ställt sig i en rapport om den svenska euro-omröstningen i september. Svaret är frågan är lika osäkert som att singla slant, säger Elga Bartsch vid Morgan Stanleys kontor i London.
– Just nu är det jämt lopp och det är för tidigt att ge en mer valavvägd prognos, säger Elga Bartsch vid Morgan Stanleys Londonkontor. Det är som att singla slant? – Ja, så osäkert är det, säger Elga Bartsch. Samtidigt visar beräkningar som Morgan Stanley gjort av den ekonomisk risken, eller chansen, att Sverige kommer att gå med i EMU och införa euron, att den sannolikheten just nu är 25 procent. Eller om man så vill att sannolikheten att Sverige inte inför euron är 75 procent. Liknande beräkningar har nyligen utförts av till exempel det svenska bolåneinstitutet Spintab. De här beräkningarna avspeglar läget just nu, innan kampanjen kommit igång. Motgångar för ja-sidan På Morgan Stanley varnar Elga Bartsch för att dra några långtgående slutsatser av dagsläget, men pekar samtidigt på att ja-sidan fått känna av vissa motgångar, som till exempel att regeringen inte kunde komma överens med LO om buffertfonderna. Men mest handlar det om frågetecken och om hur EMU-opinionen kommer att påverkas av helt andra frågor inom EU. Det kan gälla oenighet kring i Irak-kriget eller om det dyker upp tecken på att små och stora EU-länder behandlas olika om de får ekonomiska problem. Eller om EU kan tvinga Sverige att överge systemet med A- och B-aktier med olika röststyrka. Det handlar därför inte bara om ekonomiska argument för eller emot EMU, utan också om politiska argument om om delta och det är kanske det starkaste, säger Elga Bartsch. – Det starkaste argumentet är antagligen frågan om att vara med eller inte vara med i det framtida Europa, säger Helga
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".