Stormig stämma väntar Skandia

Sveriges äldsta börsföretag, Skandia, håller sin bolagsstämma på tisdag eftermiddag och det väntas bli en stormig tillställning. De senaste åren har varit kantade med problem för företaget. Styrelseordföranden Lars Ramqvist avgår nu i förtid och den som tar över klubban, med uppgift att återupprätta Skandias skamfilade rykte, är Bengt Braun.
För en månad sedan presenterades Bengt Braun som efterträdare till Lars Ramqvist som styrelseordförande i Skandia. Högst upp på Bengt Brauns dagordning står nu uppgiften att återupprätta Skandias skamfilade rykte. Och som ny ordförande slipper han försvara generösa löneavtal till Skandias ledning och detta trots att aktien störtdykt på börsen. Alla verkar vara överens om att tisdagseftermiddagens bolagsstämma i Globen inte blir någon lugn kaffebjudning. Många småaktieägare är rosenrasande på Skandias styrelse och dess VD Lars-Eric Petersson för deras sätt att sköta bolaget. Aktiespararnas Riksförbund kräver också att stämman utser en särskild utredningsman som reder ut affärerna mellan Skandia och Skandia Liv. Storägarna vill inte säga hur de ställer sig till det. Av Bengt Braun, som till vardags är VD för mediekoncernen Bonnier, kommer det att krävas tuffa tag för att återskapa förtroendet för Skandia. Försäljningen av kapitalförvaltningen och förmedlingen av attraktiva lägenheter till toppchefer är bara två exempel i en rad av hårt kritiserade åtgärder från Skandias ledningen på senare tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".