EMU-frågan svårbedömd säger Morgan Stanley

"Ska de, eller ska de inte, gå med i EMU?" Det är frågan som investmentbanken Morgan Stanley ställt sig i en rapport om den svenska folkomröstningen om EMU i september. Men svaret på frågan är lika osäkert som att singla slant, säger Elga Bartsch vid Morgan Stanleys kontor i London.
Samtidigt visar beräkningar som Morgan Stanley gjort av den ekonomisk risken, eller chansen, att Sverige kommer att gå med i EMU och införa euron - att den sannolikheten just nu är 25 procent. Eller om man så vill, att sannolikheten att Sverige inte inför euron är 75 procent. Liknande beräkningar har nyligen utförts av t ex det svenska bolåneinstitutet Spintab. Men det här är beräkningar som avspeglar läget just nu - innan kampanjen kommit igång. Och på Morgan Stanley varnar Elga Bartsch för att dra några långtgående slutsatser av dagsläget, men pekar samtidigt på att ja-sidan fått känna av vissa motgångar, t ex att regeringen inte kunde komma överens med LO om buffertfonderna. Men mest handlar det om frågetecken och om hur EMU-opinionen kommer att påverkas av helt andra frågor inom EU. Det kan gälla oenighet kring i Irak-kriget, eller om det dyker upp tecken på att små och stora EU-länder behandlas olika om de får ekonomiska problem. Eller om EU kan tvinga Sverige att överge systemet med A- och B-aktier med olika röststyrka. Och det handlar därför inte bara om ekonmiska argument för eller emot EMU. Utan också om politiska - om att delta - och det är kanske det starkaste tror Elga Bartsch.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".