Upplagt för bråk på Skandiastämman

När Sveriges äldsta börsföretag Skandia håller bolagsstämma på tisdagen väntas det bli en stormig tillställning. De senaste åren har varit kantade med problem för det anrika bolaget. Styrelseordföranden Lars Ramqvist avgår i förtid och det blir Bengt Braun som tar över ordförandeklubban, med uppgift att återupprätta Skandias skamfilade rykte.
Högst upp på Bengt Brauns dagordning står nu uppgiften att återupprätta Skandias skamfilade rykte. Som ny ordförande slipper han försvara generösa löneavtal till Skandias ledning, trots att aktien fallit på börsen. Krav på utredningsman Alla verkar vara överens om att eftermiddagens bolagsstämma i Globen inte blir någon lugn kaffebjudning. Många småaktieägare är rosenrasande på Skandiastyrelsen och vd:n Lars-Eric Petersson för deras sätt att sköta bolaget. Aktiespararnas Riksförbund kräver också att stämman utser en särskild utredningsman, som reder ut affärerna mellan Skandia och Skandia Liv. Storägarna vill inte säga hur de ställer sig till det. Tuffa tag krävs Av Bengt Braun, som till vardags är vd för mediekoncernen Bonnier, kommer det att krävas tuffa tag för att återskapa förtroendet för Skandia. Försäljningen av kapitalförvaltningen och förmedlingen av attraktiva lägenheter till toppchefer är bara två exempel i en rad av hårt kritiserade åtgärder från Skandialedningen på senare tid.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".