Indonesien

Fruktat terrornätverk nära att avslöjas

Gårdagens gripande av ett tiotal terrorister i Indonesien kan innebära ett genombrott för att avslöja ett av Asiens mest fruktade terrornätverk.

Det hoppas terroristexperter, efter att ha funnit 18 datorer vid tillslaget som kan innehålla avgörande information. De gripna männen misstänks ha planerat ett stort antal bombdåd och cellen som nu avslöjats tros tillhöra själva kärnan i ett stort terrornätverk.

Terroristexperter anser att man nu desarmerat en mycket farligt cell i ett omfattande terrornätverk. De 18 datorer som förutom ett stort antal bomber togs i beslag ses som ett betydande fynd. Förhoppningen är att de innehåller information som gör att man kan börja nysta upp själva terronätverket, vilket vore ett avgörande genombrott i jakten på terrorister. Gripandet är ett hårt slag mot de militanta islamisterna i området.

Enligt polisen har de arresterade männen kopplingar till den malaysiska extremisten Noordin Mohammad Top, som var hjärnan bakom bombdådet på Bali år 2002 som krävde 202 dödsoffer, de flesta turister.

Mohammad Top är på flykt och är enligt sig själv al-Qaida lokala ledare och han är en av de mest eftersökta terroristerna. Nu hoppas man komma honom på spåren och även andra terrorister som är på flykt.

En av de gripna har utbildats i ett afghanskt läger och sägs personligen ha träffat al-Qaida ledare Usama bin Ladin.

Cellen som man nu lyckats knäcka planerade bombdåd bland annat mot ett turistkafé på västra Sumatra och flera andra bomber var avsedda för huvudstaden Jakarta.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@r.se