Shimon Peres tror inte på fredsavtal

I Mellanöstern har den israeliske presidenten Shimon Peres sagt att det inte finns några möjligheter att nå en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna, åtminstone inte så länge som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sitter kvar.

Uttalandet kommer trots starka förväntningar, inte minst från USA, på att det ska kunna bli en fredlig lösning på konflikten.

Även om den israeliske presidenten Shimon Peres i praktiken bara har vissa representativa uppgifter, så ses uttalandet här i Jerusalem som mycket förvånande.

Inte minst med tanke på de politiska påtryckningar från den amerikanske presidenten George Bush om att ett fredsavtal mellan palestinier och israeler ska vara klart före årsskiftet, alltså innan han avgår som USA:s president.

Här i Jerusalem och också på de palestinska områdena så ler många politiker så fort Bush tankar om ett fredsavtal kommer på tal. Ingen, eller åtminstone väldigt få, tror på det här längre.

Men Israels toppolitiker, som premiärminister Ehud Olmert och utrikesminister Tzipi Livni, har aldrig offentligt vädrat eventuell skepsis mot det här, utan har fortsatt med sina regelbundna träffar med de palestinska förhandlingsdelegationerna.

Nu har i alla fall presidenten Shimon Peres tagit bladet från munnen. Enligt den israeliska tidningen Haaretz ska Shimon Peres i samband med en middag på torsdagskvällen med ambassadörerna från Jordanien och Frankrike, ha sagt att det inte finns någon möjlighet till en lösning, i alla fall inte nu.

Peres ska ha sagt det som många också invänt mot fredprocessen, nämligen det faktum att Hamas styr i Gaza.

Däremot har Fatah med Mahmoud Abbas en stark ställning på Västbanken och så länge palestinierna inte kan enas, så är det inte heller möjligt att nå en lösning på konflikten mellan israeler och palestinier.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se