Bryssel

EU och Ryssland förhandlar om nytt avtal

På fredagen inleddes i Bryssel förhandlingarna mellan EU och Ryssland om ett nytt samarbetsavtal. Förhoppningen är att relationen mellan EU och Ryssland ska förbättras, men olika åsikter kan ställa till problem i diskussionerna.

EU och Ryssland har länge behövt ett nytt samarbetsavtal. Det nuvarande är över tio år gammalt och tar inte alls hänsyn till att Ryssland nu blivit allt viktigare för EU, inte minst vad gäller olja och gas och Rysslands allt större inflytande i den internationella politiken.

Förhandlingarna som nu inleds kan ta många månader och förhoppningen är att avtalet ska vara klart om ett år.

Flera svåra frågor måste lösas. EU vill exempelvis få in formuleringar som gör det lättare och mer säkert för europeiska bolag att investera i Ryssland som förutom olja och gas exempelvis också har stora mängder metaller och andra råvaror, men ledningen i Moskva vill behålla kontrollen över rikedomarna.

Ryssland vill å andra sidan att de stora ryska energibolagen lättare ska kunna etablera sig och sälja på den europeiska marknaden samtidigt som det bland en del EU-länder finns en rädsla för att området redan är för beroende av rysk energi.

Andra frågor kan också ställa till problem i förhandlingarna. EU vill att Ryssland ska förbättra det demokratiska systemet och säkra mänskliga rättigheter men samtidigt anser Ryssland att etniska ryssar behandlas illa i Baltikum.

Dessutom vill EU spela en större roll vad gäller lösningen av konflikten mellan Georgien och utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson@sr.se