Misshandel i familjer skadar barnen för lång tid

De allra flesta barn i familjer där mamman misshandlas visar tecken på att må psykiskt dåligt långt efter det att slagen och skriken upphört. Det visar en stor undersökning som genomförts på kvinnojourer i Göteborg.
Hamid är en av tusentals svenskar som vuxit upp i en familj där våld och misshandel varit vardag. – Det finns aldrig någon som vet hur dåligt man mår så det får bara ligga där tills man tror att det försvunnit. Fast det gär det aldrig. I dag är Hamid vuxen, men han säger att våldet i barndomen präglat hans sätt att vara. När han blir arg har han svårt att hantera sin ilska. Parallella personligheter Vad barn som vuxit upp som Hamid upplevt och hur de reagerat kartläggs nu i Nordens hittills största studie om barn i misshandelsfamiljer. Forskaren och barnpsykologen Kjerstin Almqvist har lett ett samarbete mellan Karlstads och Göteborgs universitet där barn och mammor på kvinnojourer intervjuats. Forskarna ser flera mönster. Barnen utvecklar ofta två parallella personligheter. En omtänksam och hjälpsam, en aggressivt kontrollerade. Barnen är så gott som alltid mitt i misshandeln, säger Kjerstin Almqvist. – De är ofta direkt involverade och vi kan inte ha någon som helst illusion om att de är skonade från det som pågår. Det finns också gott om beskrivningar av hur barn är skräckslagna, kaotiska och hysteriska. De regagerar på det sätt vi vet vilket innebär stor risk för posttraumatisk stress efteråt. Blev du förvånad av att det är så här? – Vanligheten förvånade mig, säger barnpsykologen Kjerstin Almqvist.
Anna Jaktén, Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".