Kubaprotester mot USA:s invasionshot

Kubas författar- och konstnärsförbund har tagit initiativ till bildandet av en världsomfattande antifascistisk front. Orsaken är kriget i Irak och att flera amerikanska politiker och diplomater de senaste dagarna har gjort uttalanden i stil med ”Efter Bagdad kommer Havanna”.
Kubas utrikesminister, Felipe Perez Roque, slog an tonen när medlemmar i Kubas författar- och konstnärsförbund samlades för att diskutera bildandet av den nya antifascistiska fronten. Kuba har utsatts för aggression från USA i över 40 år sade den Kubanska utrikesministern. Men, fortsatte han, sedan George Bush kom till makten har det skett en kvalitativ förändring. Att många exilkubaner, med bakgrund i militanta anti-Castro organisationer i Miami, nu sitter på viktiga poster i Bushs administration är, enligt Perez Roque, en antydan om den upptrappning av fientligheterna mot Kuba som är att vänta. Andra talare menade att USA:s regering nu, efter Irak, måste definieras som nyfascistisk. Och att det finns en reell risk att Bushadministration kan starta ett militärt angrepp också mot Kuba. Förmodligen kommer det de kommande veckorna hållas stora manifestationer mot USA:s nyfascism. Det gamla slagordet &rdqou;Cuba si, Yankee no&rdqou; kommer att eka på Havannas gator. Men betyder det att kubanerna verkligen är rädda för en invasion? Eller att de alls bryr sig om vad som händer i Irak? En präst i en av Havannas förorter sa, lite undvikande, att hans intryck är att folk inte bryr sig speciellt mycket om internationella frågor över huvudtaget. Man har alldeles för många egna, vardagliga problem, för att orka tänka på omvärlden. En kvinna som arbetar i en statlig butik i närheten av kyrkan är mer frispråkig. Vi har väntat i 44 år på att bli invaderade av USA, säger hon med ett uppgivet skratt. Invasionshotet har upprepats från och till så länge jag kan minnas. Så länge, suckar hon, att det inte är någon som tror på det längre. Samtidigt medger hon att hon säkert kommer att deltaga i framtida protestdemonstrationer mot USA:s nyfascism. Men, säger hon, jag gör det inte av entusiasm eller ens av övertygelse utan för att jag måste. Går jag inte dit så blir jag av med mitt jobb, så enkelt är det.
Lars Palmgren, Havanna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".