Irakiska oppositionen i möte om Iraks framtid

Under tisdagen inleds det första mötet där irakiska oppositionsföreträdare under amerikansk ledning ska börja dra upp riktlinjerna för det framtida Irak. Men mötet i Nassiriya är kontroversiellt och bojkottas av den viktigaste shiamuslimska grupperingen.
När Jay Garner, som har kallats för USA:s vicekung i Irak, öppnar mötet i en gammal flygbas utanför Nassiriya under tisdagen, kan han blicka ut över ett sextiotal representanter för olika oppositionsgrupper i Irak. Företrädare för de tre stora folkgrupperna, shiamuslimska, sunnimuslimska och kurdiska, finns med på mötet liksom anhängare till den irakiska monarkin, som störtades i en blodig kupp för nästan 45 år sedan. Mer skiljer än förenar Skiljelinjerna mellan grupperna är djupare än det som förenar. Egentligen är de bara överens om en sak: att det är bra att Saddam Hussein är borta. I församlingen i Nassiriya saknas två viktiga ansikten. Det är Ahmed Chalabi, ledare för den Irakiska Nationalkongressen och av många utnämnd till Pentagons man som har valt att skicka en representant på lägre nivå. Även det Teheranbaserade Högsta Rådet för den islamiska revolutionen i Irak, den kanske viktigaste shiamuslimska gruppen, har valt att bojkotta mötet helt och hållet. – Mötet är inte fruktbart för Irak, vi accepterar inte att USA leder processen, sa en företrädare för rådet under måndagen. Oro för USA:s roll Rädslan för att alltför mycket associeras med USA har säkert spelat en viss roll för besluten att utebli. FN, som många önskar få en central roll i danandet av det nya Irak, finns med i Nassiriya, men bara som observatör. Åtskilliga, både inom och utom Irak, ser med oro hur USA på eget bevåg ser ut att diktera villkoren. För de vanliga irakierna, som just vaknat upp efter en lång mardröm, finns det dock andra saker, som är långt viktigare än den politiska processen. – Vi vill ha vatten och elektricitet först, friheten får komma sen, sa den här mannen i Nassiriya till brittiska BBC. Mötet idag är det första steget mot en ny irakisk regering. Men det kommer att ta tid. De mest optimistiska talar om ett halvår. Minst.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".