Ilmar Reepalu friad av tingsrätten

Malmös socialdemokratiska kommunalråd, Ilmar Reepalu, friades på tisdagen av tingsrätten från misstänkt bokföringsbrott. Ilmar Reepalu hade åtalats tillsammans med fyra andra personer i den tidigare styrelsen för den omtalade bomässan Bo01.
Enligt åklagaren skulle bokföringsbrottet bestått i att bolagets tillgångar och ekonomiska transaktioner inte redovisats på ett korrekt sätt. Rättegången pågick under fyra dagar, men åklagaren har enligt tingsrätten inte kunnat visa att bristerna i bokföringen varit Ilmar Reepalus ansvar och att han därför heller inte gjort sig skyldig till bokföringsbrott. Trots de brister som åklagaren pekar på, menar tingsrätten att bolaget har haft en fullgod bokföringsorganisation och att Ilmar Reepalu och de andra fyra i styrelsen inte fått sådan information som uppmärksammat dem på att det fanns problem med bokföringen. Invigningen av den internationella bomässan Bo01 i västra hamnen i Malmö föregicks av ekonomiska problem, strejker, fuskbyggen, anklagelser om vidlyftig representation och halvfärdiga hus. Låga besökssiffror och till slut konkurs tillsammans med ett åtal om misstänkt bokföringsbrott startade en debatt och spekulationer om Ilmar Reepalus politiska framtid. Men den friande domen mot Malmös kommunalråd och ordföranden i kommunförbundet har satt punkt för den avslagna debatten och de halvhjärtade spekulationerna.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".