Rysk vapenexport gagnas av Irakkriget

USA:s krig i Irak har bland annat inneburit att en rad muslimska länder nu börjar se sig om när det gäller vapenköp. Och då riktas blickarna mot Ryssland, vars vapenexport ökat markant under de tre senaste åren.
USA dominerar fortfarande vapenexporten i världen.Men ryska vapenexportaffärer går bra just nu. Det är framförallt Kina och Indien som stått för den nästan tioprocentiga årliga ökningen av den ryska vapenexporten under de senaste åren. Men ryska försvarsanalytiker och försvarsindustrin hävdar att kriget i Irak medfört att en rad nya kunder har anmält sitt intresse. Framförallt från Mellanöstern, där en del av dem fruktar bli nästa mål för amerikanska militära attacker. Häromdagen sade den ryske försvarsministern, Sergej Ivanov, att Irakkriget håller på att sätta igång en vapenupprustning. Inte bara i Nordkorea utan överallt i världen. Ryska försvarsanalytiker antyder att både Syrien och Iran visat intresse för att köpa ryska luftförsvarssystem. Ett annat land som visat ett nyvaknat intresse för ryska vapen är Indonesien. Nästa vecka tar den ryske presidenten emot sin Indonesiske kollega i Moskva. På dagordningen står bland annat köp av ryska vapen. Indonsien handlade tidigare vapen av USA, men för tolv år sedan införde USA ett vapenexportstopp till Indonesien, vars generaler nu sägs vara i desperat behov av nya vapen och vapensystem. Enligt den senaste handelsstatistiken mellan länderna så åttadubblades handeln mellan länderna under perioden 2000-2001. Indonesien har visserligen ingen god ekonomi. Men vapenaffärerna diskuteras i samband med moterbjudanden från Djakarta där ryska gas och oljeföretag ska ges tillfälle att etablera sig i Indonesien. Den indoneisiska oljan och gasen har hittills dominerats av amerikanska och brittiska intressen. I denna världens mest muslimskbefolkade nation. Från amerikansk synpunkt ses det som en fientlig handling att förse dessa länder med vapen. Från rysk sida hävdar man att USA inte kan ha monopol på att bestämma vilka länder som får köpa vapen eller inte. USA säljer också vapen till länder som Ryssland inte anser vara rumsrena. I statistiken som tagits fram av Stockholms Internationella fredsforskningsinsitut, SIPRI, för 1999 ser man också klart att USA har en klart ledande ställning i världen när det gäller vapenexport. Jämför man tio-i-topplistan bland världens ledande vapenexportörer kan man konstatera att USA säljer mer vapen på export än vad de nio efterföljande konkurrenterna gör tillsammans.
Vladilsav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".