Finsk samregering domineras av socialdemokrater

I veckan tillträder en ny finländsk regering med centerpartiets ordförande Anneli Jäätteenmäki som statsminister. Och den nuvarande statsministern, socialdemokraten Paavo Lipponen, hoppar av regeringsarbetet. Men socialdemokraterna behåller ändå sin starka maktposition.
Det blev nästan dött lopp mellan centern och socialdemokraterna i valet i mars. Och nu har de båda partierna kommit överens om en i Finland ganska vanlig lösning. De regerar tillsammans och bildar vad som kallas en rödmylleregering. Och eftersom centern fick några tusen fler röster än socialdemokraterna får centern statsministerposten. Men för övrigt är det socialdemokraterna som har knipit de flesta viktiga och inflytelserika platserna i den nya regering. Både utrikes-, finans- och ytterligare sex ministerier leds av socialdemokrater. Centern har lika många ministrar, åtta stycken, men tre av dem är bara biträdande ministrar i ministerier ledda av socialdemokrater. Det kanske mest uppseendeväckande är att socialdemokraterna har lyckats hålla centern helt och hållet utanför finansministeriet, trots att det har två ministrar. Finansministeriet kommer att ledas av en socialdemokrat och den biträdande ministern är alltså inte centerpartist utan kommer från Svenska Folkpartiet. Som trots att partiet gick starkt bakåt i valet lyckades förhandla till sig två ministerposter. Svenska Folkpartiet kommer uppenbarligen att bli någon slags medlare mellan regeringens två huvudaktörer, centern och socialdemokraterna. Trots att centern med sitt något bättre valresultat borde vara den starkare parten i den nya finländska regeringen så är det knappast så. Anneli Jäätteenmäki är helt ny och ovan som statsminister och med många tunga ministerstolar, inklusive finansministerns, besatta av socialdemokrater så ser det ut att bli en rödmylleregering med mer rött än mylla.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".