Ansträngd ekonomi i Sydafrika

Många sydafrikaner har svårt att klara av sina skulder. Det visar färsk statistik från sydafrikanska kreditrådgivningsföretag.

Under den ekonomiska boomen i Sydafrika byggdes många hushåll och företag upp med hjälp av lånade pengar - något som straffar sig nu när levnadskostnaderna går upp och räntorna skjuter i höjden.

En av dem som märkt av det hårdnande ekonomiska klimatet är svenskättade Lars Liedberg som driver ett företag för grafisk design i Pretoria.

– Ekonomin är inte så bra nu. Det är lite svårt eftersom klienterna har mindre och mindre pengar att spendera. Det är en utmaning, säger Lars Liedberg.

Det är en utmaning att få ekonomin att gå ihop, inte bara för Lars Liedberg, utan för många medel- och till och med höginkomsttagare i Sydafrika i dag.

Runt tre miljoner sydafrikaner har i dag så höga lån och avbetalningar att de bara två dar efter löning har minus på kontot. Dessutom har runt fyra miljoner konsumenter mist sin kreditvärdighet den senaste tiden. Det visar statistik från kreditrådgivningsföretagen.

Anledningarna är flera. Höjda matpriser, höjda bensinpriser och höjda räntor är några exempel. Dessutom har det varit lätt att låna, många har levt över sina tillgångar med hjälp av högrisklån, och tvingas nu sälja hus och bil för att inte bli utblottade.

Även företagen drabbas hårt. Från mars till maj i år har kreditrådgivningsföretagen sett en ökning med runt 80 procent när det gäller antalet företag som behöver hjälp med ekonomin. Mycket beroende på att företagen har byggts upp med lånade pengar.

Men sedan en ny strängare kreditlagstiftning infördes i Sydafrika för ett år sedan går det inte länge att låna sig ur problemen.

Tack vare att Lars Liedberg och hans kompanjon jobbar småskaligt och har byggt upp sitt företag utan stora lån kan de trots allt se ljust på framtiden.

– Det har varit en bra attityd. Vi håller det smått och vi överspänner inte. Vi växer och får fler och fler klienter. Så vi tror att det kommer att gå bra.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se