Ekobrottsmyndigheten JK-anmäld

Ekobrottsmyndigheten har anmälts till justitiekanslern, JK, efter att en anställd säger sig ha blivit utfrågad om vad han sagt till pressen. Två andra personer har enligt anmälan också fått order om att undvika journalister.

Bakom anmälan står Polisförbundets lokalförening vid Rikspolisstyrelsen.

– När vi fick den här uppgiften ansåg vi att den var allvarlig och därför bestämde sig styrelsen för att göra en anmälan, säger Sofia Ask, ordförande vid Polisförbundets lokalförening på Rikspolisstyrelsen.

Att eftersöka källor och försöka ta reda på vem av de anställda som lämnar upplysningar om en offentlig myndighet är inte tillåtet enligt svensk grundlag. Men enligt polisförbundet så är det ändå precis det som ekobrottsmyndigheten har försökt göra.

För efter att det skrevs en tidningsartikel där en anställd riktade kritik mot sin arbetsgivare blev den personen utfrågad om vad han sagt till pressen, något som dessutom ska ha hänt den anställda vid flera tillfällen.

Polisförbundets lokalavdelning vid Rikspolisstyrelsen har nu anmält ekobrottsmyndigheten till JK och i anmälan så menar förbundet att även andra liknande fall förekommer.

Två anställda ska ha blivit tillsagda av ledningen att inte tala med journalister. Det är ett allvarligt lagbrott säger polisföreningens ordförande Sofia Ask.

– Ja, vi har det här med yttrandefriheten och tryckförordningen, så vi tycker att vi ska kunna göra vårt jobb.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se