Vindelfjällen. Foto: Peter Öberg/SR

Planer på nationalpark splittrar Sorsele

I fjällkommunen Sorsele har planerna på det som kan bli Europas största nationalpark delat befolkningen i två läger. De som är för en nationalpark tror att den kan gynna näringsliv och turism. De som är emot befarar ytterligare restriktioner i området, som i dag är naturreservat.

Hans-Emil Eriksson snickrar på en av stugorna vid sin fiskecamping vid Vindelälven. Han har samlat 1 900 namn på en protestlista.

– Det blir ju fler förbud. Det ökar ju till 60-70 procent. Den turismen vi har här uppe är ju skoteråkning. Så fort det blir nationalpark, då är det stopp.

Statens önskan om att omvandla Vindelfjällens naturreservat till en nationalpark gillar han inte. Det kommer att bli ännu svårare att få köra snöskoter och bedriva jakt och fiske i området, som omfattar 60 procent av Sorsele kommun.

Kommunpolitikerna har tidigare sagt ja till att göra en förstudie, alltså att utreda förutsättningar och konsekvenser. Men inför fullmäktigesammanträdet den 23 juni möttes de av demonstrationer. Riv upp beslutet, var kravet.

Men ett femtiotal företag och privatpersoner har skrivit till politikerna och tycker att man ska stå fast vid att göra en förstudie. Inger Grundström är en av dem.

– Attraktionsvärdet till andra länder skulle bli större med en nationalpark och så skulle det bli lättare att få in pengar till skötseln av nationalparken och för att få den känd utåt.

Det handlar om turism och att det skulle vara bra för näringslivet?

– ja, och att området blir skyddat mot till exempel gruvbrytning, säger Inger Grundström.

I september kommer frågan upp i fullmäktige igen. Men kritikerna vill inte ens tänka sig en förstudie. Så här säger Daniel Grundström socialdemokratisk kommunpolitiker:

– En förstudie kan ju låta harmlöst. Men är processen startad så går den inte att stoppa, säger Daniel Grundström.

Lilian Holloway som sitter i kommunfullmäktige för moderaterna håller inte med.

– Då har man målat fan på väggen. Det är ungefär som Ronny Erikssons sketch när han vaknar och tycker att dagen är förstörd. Förundersökningen är nyckeln för mig. Vi måste få en chans att titta djupare på det här, säger Lilian Holloway.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".