zimbabwe

Växande kritik efter bevis på valfusk

Uppdaterad 17:45
Nu växer kritiken mot Zimbabwes president Robert Mugabe efter att en smygfilmad film avslöjat hur anställda på ett fängelse uppmanas att rösta på Mugabe och också övervakas under själva röstningen.

Valobservatörer från såväl Afrikanska Unionen som samarbetsorganisationen för länderna i södra Afrika, SADC, har tidigare rapporterat att valet i Zimbabwe inte var vare sig fritt eller rättvist och att röstningen övervakades av Zanu-PF-anhängare.

Men den film som en fångvaktare filmat för den brittiska tidningen the Guardian är ändå graverande för Zanu-PF och president Mugabe. I filmen kommer Zanu-PF-anhängare och uppmanar fängelsevakterna att inte rösta på oppositionen.

På filmen syns också hur fängelsevakterna övervakas av Mugabeanhängare när de ska rösta och hur de som stöder oppositionen inte har något annat val än att lägga sin röst på presidenten Robert Mugabe.

Fångvaktaren Shepherd Yuda, som filmade med dold kamer, har lämnat Zimbabwe eftersom hans liv är i fara om han stannar kvar i landet.

Fängelsevakten Shepherd Yuda valde att berätta om våldet i Zimbabwe efter att hans släkting som stödde oppositionen mördades för några månader sedan.

I filmen säger Shepherd Yuda att han aldrig sett den här typen av våld vid ett val.

– Många människor har drivits från sina hem och du kan inte förvänta dig det från din regering, säger Shepherd Yuda.

– Hur kan en regering som säger sig vara demokratiskt vald, döda, mörda och tortera sitt folk?.

Enligt nya siffror från oppositionen så har 103 av deras anhängare dödats och tusentals har förts bort av polisen sedan valet i våras. De senaste dagarna har också flera hundra sökt sin tillflykt till den amerikanska ambassaden.

Nu höjs röster för att ett nytt val ska hållas.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg
jenny.roosqvist@sr.se

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se