Mordet på den 16-åriga flickan

Häktad för mord har psykiska problem

Den 39-årige man som på lördagen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 16-årig flicka i Södertälje har psykiska problem. Det uppger åklagaren Jakob Holmberg.

– Det finns en psykisk problematik och det är väl en del i den här gärningen som gör den så tragisk, säger åklagare Jakob Holmberg.

Kan du säga något om hur det är känt?

– Han har fått viss vård för psykiska problem.

När hade han den senaste kontakten?

– Jag saknar kunskap om när exakt det var, så jag kan tyvärr inte svara på frågan, säger Jakob Holmberg.

Vilken typ av vård som mannen fått vill åklagaren inte gå in på i dagsläget. 

Mordet skedde strax före midnatt mot lördagen. Flickan, som var bosatt i Södertälje, blev knivhuggen på gatan och avled senare på sjukhus. Det finns ingenting som tyder på att mannen och flickan var bekanta med varandra.

Mannen greps strax efter dådet i sin lägenhet, inte långt från mordplatsen. Han är sedan tidigare känd av polisen för mindre allvarlig brottslighet.

Den misstänkte mannen har gjort vissa medgivanden, men endast till misstanke om dråp.

– Han har medgivit misstankar avseende dråp, det vill säga inte mord. Nu har ju domstolen kommit fram till att det finns sannolika skäl för mord i det här fallet i utredningen, men det får man utreda vidare, säger den häktade mannens advokat Michael Lindén.

Vilket motivet till knivmordet kan vara och exakt hur händelsen gått till vill åklagaren inte kommentera med hänvisning till förundersökningssekretessen, men han anser att mannens psykiska problem troligen bidragit till händelsen.

De senaste åren har flera uppmärksammade våldsdåd skett av psykiskt sjuka gärningsmän.

I maj 2003 överföll en 32-årig man flera personer med ett järnrör i närheten av Åkeshovs tunnelbanestation i Stockholm. En person avled och sex personer skadades. Senare samma månad körde en man in bland fotgängare på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Två personer avled.

I september 2003 avled utrikesminister Anna Lindh efter att ha knivskurits av Mijailo Mijailovic. Dagen därpå knivdödade en man i Arvika en femårig flicka. I februari i år gick en 44-årig man till oprovocerad attack mot en man på Hornsgatan i Stockholm. Den attackerade mannen svävade ett tag mellan liv och död.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se