Betancourt redan politiskt aktiv

I Latinamerika har nästan alla jublat efter fritagningen av gisslan i Colombia och Ingrid Betancourt har redan tagit försökt utnyttja situationen för att förbättra relationerna mellan Colombia och dess grannar.

Ingrid Betancourt hade inte ens varit en dag i frihet förrän hon ringde upp Venezuelas president Hugo Chávez och Ecuadors dito Rafael Correa. Hon ville förmå dem att återupprätta ett förtroendefullt förhållande med Colombias president Alvaro Uribe.

– Om alla arbetar tillsammans utan misstro och utan baktankar så ökar möjligheterna att också de närmare tusen fångar som  gerillan fortfarande har kan bli fria, sa hon.

Ingrid Betancourt uppmanade också andra länder att sluta upp i  den kampen.

Under fredagen fick hon svar från ett kanske lite oväntat håll. Kubas Fidel Castro publicerade då en artikel med en svidande kritik av den colombianska gerillan. ”De borde aldrig ha kidnappat några civila”. ”Och de borde aldrig ha hållit militärer som fångar under så grymma omständigheter. Inget revolutionärt syfte kan ursäkta det”, skrev han.

Castro förklarade också att en viktig anledning till att den kubanska revolutionen kunde segra var just att man omedelbart och utan några krav, frigav de fångar man tagit.

Den kubanske ledarens förödande ord står i skarp kontrast till de rätt vaga uttalanden som hans lärjungar Hugo Chávez och Rafael Correa har gjort.

Hugo Chávez har visserligen uppmanat Farc att lägga ner vapnen och att frige fångarna. Men för bara några månader sedan uppmanade han världen att erkänna Farc och ELN som legitima politiska krafter och hans eget parlament applåderade honom ståendes när han sa att Venezuela identifierar sig med den colombianska gerillans politiska projekt.

Det är därför inte särskilt svårt att förstå att colombianerna betraktar Chávez helomvändning med viss skepsis. Framför allt som han inte med ett ord antytt att han kanske haft fel i sin tidigare bedömning av gerillan.

Men Chávez lovade ändå Ingrid Betancourt att samarbeta med Uribe. De två kommer dessutom snart att mötas för att reda ut sina gamla motsättningar.

Rafael Correa, däremot, svarade ett klart nej på Betancourts vädjan och under fredagen upprepade hans utrikesminister att Ecuador inte kommer att återupprätta diplomatiska relationer med Colombia så länge Uribe sitter vid makten.

– Colombias regering är inte seriös, sa utrikesministern.

Orsaken till Ecuadors ståndpunkt är ilskan över attacken mot ett Farcläger på ecuadorianskt territorium i början av mars. Men att ge den frågan större betydelse än kampen för att få Farc:s fångar fria har gjort att Correa nu börjat få allvarliga problem på sin hemmaplan där många menar att han sätter sin personliga stolthet över landets intresse.

Lars Palmgren, Bogotá
lars.palmgren@sr.se