Föll efter world trade center

Utredning kring höghus ras snart klar

Mysteriet med den tredje skyskrapan i World Trade Center som kollapsade den 11 september 2001 kan nu vara på väg att lösas.

Det så kallade tredje tornet, som var en 47 våningar hög skyskrapa, rasade samman ungefär sju timmar efter de två tvillingtornen men till skillnad från dem så hade det aldrig blivit träffat av något flygplan.

Byggnaden började brinna och sedan sjönk det plötsligt och snabbt ihop, våning för våning. Det skulle i så fall vara första gången i historien som en skyskrapa rasade till följd av bara brand.

Kritiker av den officiella versionen menar att det är helt osannolikt och en grupp med arkitekter och ingenjörer hävdar att det måste ha handlat om en kontrollerad sprängning. De tycker det är misstänkt att allt stål från byggnaden nogsamt samlats in och smälts ner plus att till exempel CIA hade stora lokaler i byggnader.

Men nu är en stor expertutredning snart klar. De har alltså inte kunnat analysera stålet men en av utredarna, Shyam Sunder, säger till tv-bolaget BBC att det med största sannolikhet var just branden som fick byggnaden att rasa samman.

En orsak till att tornet kollapsade skulle vara att man hade använt en lite speciell teknik med stålbalkarna eftersom byggnaden var anlagd ovanför bland annat en tunnelbanestation.

Bränderna pågick också länge och på många ställen och man hade varken tid eller kapacitet att bekämpa dem i någon större utsträckning, enligt de preliminära teorierna. Det helt färdiga utredningsresultatet läggs fram om ungefär en månad.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se