USA-desertörer kan få stanna i Kanada

En federal domstol i Kanada har underkänt ett beslut att vägra ge asyl åt en amerikansk Irak-desertör. Uppemot 200 USA-soldater som flytt kriget i Irak kan nu kanske få stanna i Kanada.

Det affären handlar om är nu 30-årige Joshua Adam Key. 2003 var han soldat i Irak. I samband med en permission i USA mot slutet på året USA flydde han med hustru och barn över gränsen till Kanada.

Han sa att han i Irak hade blivit vittne till omfattande övergrepp mot civilbefolkningen, bland annat att oskyldiga dödats och han ville inte tillbaka till kriget. I november förra året sa det kanadensiska invandrar- och flyktingverket att man trodde på hans berättelse men att det han upplevt inte kunde klassificeras som krigsförbrytelser. Därmed skulle han inte få asyl i Kanada.

Men nu har en federal domstol givit verket order att återigen ta upp fallet. Enligt domstolen så krävs det inte regelrätta krigsbrott för att man ska få asyl utan det räcker med att man riskerar att behöva medverka i övergrepp.

Därigenom har sannolikheten för att Joshua Key får stanna kvar i Kanada radikalt ökat men inte bara för honom. I landet finns nu cirka 200 amerikanska Irak-desertörer som också skulle få chans till asyl.

Kanada har en tradition av att ta emot amerikanska desertörer, under Vietnamkriget tog sig tiotusentals amerikanska krigsvägrare över gränsen.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se