Kritik mot direktörer på Skandiastämma

Under tisdag eftermiddag håller försäkringsbolaget Skandia sin bolagsstämma. Det väntas bli en stormig tillställning, där många besvika aktieägare väntas kritiksera företagsledningen.
– Det är framför allt utvecklingen i bolaget, hur det kommer se ut i framtiden och hur den nya styrelsen kommer se ut, säger en av de kritiska, Anders Th Johansson. Vad säger du om historien då? – Den är beklaglig. Det här har varit ett av Sveriges finaste försäkringsbolag. Skandias historia de senaste åren är en enda lång nedförsbacke. Aktiekursen har rasat, verksamheten i USA har sålts med tvång, förra året blev det en rekordförlust på nära 10 miljarder och ledningens belöning av sig själv och närstående har varit en ständigt återkommande historia i medierna. – Det gäller att få en företagsledning som fungerare lite annorlunda, säger Anders Th Johansson. Är du missnöjd med den nuvarande ledningen? – Ja, en del av de affärer som gjort har varit felaktiga, likadant med optionerna. Vad tror du kommer hända på stämman? – Vi får i alla fall en ny ordförande sedan får vi se om koncernchefen avgår. Bolagsstämman i Globen väntas hålla på i minst tre timmar. På dagordningen står alla besvärliga frågor om ersättning till direktörerna och ansvarsfrihet. – Man kanske måste byta ut rubbet som inte klarar av jobbet. Det är min uppfattning, säger aktieägaren Helena.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".