Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort föräldrastöd för att själv välja skola

Skolverket presenterade på tisdagen en rapport om konsekvenserna av systemet med valfrihet i skolan. Den visar att möjligheten att själv välja skola har ett massivt stöd hos föräldrarna, samtidigt som de och kommunerna är oroliga för att valfriheten leder till ökad segregering.
En överväldigande majoritet av föräldrarna, nio av tio, har i Skolverkets enkät svarat att de tycker att de och barnen själva ska få bestämma vilken skola barnen ska gå i. Skolverkets rapport lyfter fram dels de positiva sidorna med valfriheten i skolan. Man kommer fram till att den tycks öka skolornas vilja att lyssna på föräldrarnas önskemål, och öka föräldrarnas engagemang i barnens skolgång. Samtidigt varnar Skolverket för medaljens baksida, och talar om risken för ökad segregering. Enkäten visar att det är fler föräldrar med nordisk bakgrund som väljer bort en viss skola, än föräldrar med invandrarbakgrund. De som väljer bort en skola gör det oftast för att den anses vara stökig och har dåligt rykte. De föräldrar som aktivt väljer en viss skola har också högre utbildning än snittet. Skolverket har djupstuderat hur friheten att själv välja skola påverkat två exempelkommuner. En av dem Sollentuna, norr om Stockholm. Där ligger Johanssons skola, i det invandrartäta området Tureberg. Just nu står 1 500 barn i kö för att börja där. Stig Johansson, vd för friskolekoncernen Vittra som driver Johanssons skola, känner inte igen sig i bedömningen att friskolorna främst lockar till sig barn till högutbildade föräldrar utan invandrarbakgrund. – Det är en mytbildning. I de skolor vi har vi som regel fler barn med särskilda behov än vad som är genomsnittet i kommunen. Ofta har fler invandrarbarn, om det nu skulle vara ett kriterium för segregering. Den kommunala Turebergsskolan, ligger i samma område och studerades av Skolverket för att den tappat elever till bland annat Johanssons friskola ett par hundra meter därifrån. Turebergsskolan har en högre andel elever med invandrarbakgrund jämfört med snittet i området. Men rektor Malla Taipale, ser inte det som något problem i sig. Hon säger att om hennes skola bara får de resurser som krävs för att ta hand om den större andelen elever som kräver mer av lärarna, så är det inget problem att det även finns friskolor i området som lockar till sig de mest studiemotiverade eleverna. – Jag vill säga tvärtom att vi berikar varandra. Det finns ingen motsättning mellan den kommunala och friskolan i min tankevärld. Däremot är det en fråga för de kommunala skolpolitikerna att tänka över, vad gäller resursfördelning.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".