Nya bråk kring Israels barriär

I Mellanöstern har det under söndagen varit nya bråk mellan den israeliska armén och palestinier i samband med Israels bygge av barriären på Västbanken, vid byn Nilin.

Palestinier har kastat stenar mot soldater och soldaterna har skjutit tårgas och gummikulor.

Hindi Mesleh är en av de palestinier som bor i byn Nilin.

– Det är framför allt ett budskap till israelerna att det här är vårt land och vi kommer inte att ge bort det, säger Hindi Mesleh, 25-årig student från Nilin.

Vi träffas vid en av infartsvägarna men längre än så kommer vi inte eftersom den israeliska armén stängt av alla infartsvägar och utfärdat utegångsförbud i Nilin där 4 500 palestinier bor.

När barriären är rest även här så är Israels bygge av barriären praktiskt taget klar. Israel anser att bygget är ett sätt att öka säkerheten för israelerna

Men de palestinska byborna protesterar och i dalgången ser jag på avstånd palestinier som demonstrerar mot det här bygget, bland annat genom att kasta sten mot soldaterna. Som svar skjuter soldaterna i väg tårgas och gummikulor, bland olivträden som omger Nilin.

Hindi Mesleh är säker på att motståndskampen bland byborna kommer att växa eftersom de inte har något att förlora.

Israels bygge av barriären på västbanken sker till stora delar på ockuperad mark.

Just här vid Nilin så kommer barriären att dras på jordbruksmark som nilinborna brukar, bland annat finns det flera olivlundar. På andra sidan om barriären så hamnar den israeliska bosättning som ligger alldeles intill Nilin.

Inne i Nilin finns nu också nio svenskar, en britt och en fransman som än så länge valt att stanna kvar, trots bråken. Vid en av infartsvägarna till Nilin så följer den svenska studenten Karin Råghall från Umeå händelseutvecklingen.

– Vi vill se vad som händer och se om de öppnar Nilin och vi vill också vara i närheten eftersom vi dels har elva internationella vänner som befinner sig instängda i byn, men också väldigt många palestinska vänner som vi är oroliga för. Så vi vill vara här för att se vad som händer, säger Karin Råghall från Umeå.

Jan Andersson, Nilin
jan.andersson@sr.se