Svensk lag dålig för etniskt diskriminerad

Europakommissionen mot rasism och intolerans kritiserar den svenska regeringen för hur man försöker komma tillrätta med rasism och diskriminering i landet. Kommissionen anser framför allt att lagstiftningen är för dålig.
– Det är faktiskt så att privatpersoner kan slå sönder fönsterrutor och få betala skadestånd, men privatpersoner kan utan att behöva riskera något skadestånd diskriminera och bryta mot mänskliga rättigheter. Det är ett tecken för mig att frågorna fortfarande inte är tagna på fullaste allvar, säger diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein som sitter med i kommissionen. Det är hård kritik mot Sverige. Invandrare diskrimineras systematiskt, och det finns få möjligheter till upprättelse. Dels för att lagstiftningen är för begränsad, men också för att lagar inte tillämpas fullt ut. Margareta Wadstein och resten av kommissionen är förvånade över hur dåliga både makthavare och vanliga medborgare är på att förstå i vilka situationer det faktiskt handlar om etnisk diskriminering. – Jag tror det beror på den självbild vi har i Sverige av att vi är så bra på mänskliga rättigheter i Sverige. Vi har alltid haft en hög profil i utrikespolitiken och inte granskat oss själva för än på senare tid. Den granskningen är absolut inte färdig och den har inte trängt igenom i alla lager. Till och med ordet diskriminering är fortfarande att tabuord på flera håll bland makthavare. Integrationsminister Mona Sahlin menar att situationen kommer att bli bättre redan i år när två EU-direktiv om diskriminering översätts till svensk lag. Men hon håller med om kritiken. – Som ansvarig minister tar jag självfallet på mig ansvaret att vi inte kommit längre. Jag hoppas att debatten som kommer av den här rapporten enbart blir bra och att fler får upp ögonen för att också fler har ett ansvar och också måste agera.
Susanne Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".