London

Knivbrott prioriteras före terror

På måndagen är det precis tre år sedan terrordådet i Londons tunnelbana då över 50 människor dog och 700 skadades. Men att bekämpa terrorism är inte längre Londonpolisens högst prioriterade uppgift. Det är i stället knivbrotten, efter att flera ungdomar dödats.

En specialstyrka inom Londonpolisen ska nu försöka minska knivvåldet framförallt bland unga efter flera uppmärksammade fall.

Bland andra 16-årige Ben Kinsella knivskars till döds för en vecka sedan vid ett bråk utanför en nattklubb i norra London. Tre tonåringar är gripna misstänkta för mordet. Hans syster Brooke Kinsella, känd från TV-serien Eastenders, uppmanade ungdomar att sluta beväpna sig med kniv.

– Pojkar och flickor, lägg ner era knivar och vapen och tänk på de smärtor och lidanden de vållar. Och föräldrar, prata med era barn och be dem sluta med våldsamheter, sa Brooke Kinsella.

Under hela förra året dödades 27 tonåringar i London. I år har redan 18 tonåringar fallit offer för dödligt våld.

En undersökning som tidningen The Independent on Sunday har gjort visar att antalet knivskadade 16-18 åringar i England ökat med 75 procent på fem år.

Harry Marloe är 16 år bor i Hackney i London och har själv blivit hotad med kniv.

– Folk drar kniv idag istället för att använda knytnävarna och det är de som känner sig hotade som bär kniv, säger Harry Marloe

Senast i helgen samlades ungdomar i Islington för att protestera mot våldet, det kan ge visst hopp säger Harry Marloe.

Camilla Kvartoft. London
camilla.kvartoft@sr.se