G8-mötet

Världen inväntar Bushs avgång

Under måndagen inleds G8-mötet i Japan med ledarna för de största industriländerna. För USA:s president George Bush blir det sista gången och det är en orsak till att det förmodligen inte blir några större resultat från mötet. De andra statscheferna väntar på nästa president som det blir lättare att komma överens med.

Jag lovar att vara konstruktiv när det gäller den globala uppvärmningen, sa president Bush på en presskonferens inför G8-mötet. Vid förra årets möte sa ledarna diplomatiskt att de skulle allvarligt överväga att halvera växthusgaserna till år 2050.

Värdnationen Japan vill nu skärpa språkbruket ytterligare lite men så mycket mer lär det knappast bli och det inte minst på grund av president Bush. Han anser inte att G8 ska vara ledande i klimatfrågan, Kina och Indien ska ta på sig lika stort ansvar som industriländerna menar Bush och Kina och Indien är inte med i G8.

Även om de övriga ledarna inte håller med lär de inte protestera alltför mycket. Om bara lite drygt ett halvår kommer det att sitta en annan president i Vita Huset och både republikanernas John McCain och demokraternas Barack Obama har visat större öppenhet i klimatfrågan. Bättre att vänta till dess, är inställningen.

Bush, som firade sin 62-årsdag ombord på flygplanet på väg till Japan är alltså en utgående president med allt vad det innebär och en på många punkter svag president. Hans popualritetssiffror är historiskt låga och den amerikanska ekonomin är i en lågkonjunktur.

Men att avskriva honom som en ren så kallad ”lame duck” kanske inte är rätt, han har lyckats få igenom en del tunga förslag i kongressen och han är duktig på att samla in pengar till det republikanska partiet. Själv hävdar han att han lägger grunden till att nästa president kan besluta om Irak-politiken utifrån en styrkeposition.

Den avgående Bush kommer också ha eget möte på G8 med nykomlingen, Rysslands Dmitrij Medvedev, deras första som presidenter. Men även Medvedev kommer säkert främst att vänta in Bushs efterträdare. Om det blir McCain kan det komma att gå hett till. McCain har krävt att Ryssland kastas ut ur G8 för att landet, enligt McCain, inte är tillräckligt demokratiskt.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se