Irakisk ledning smet anser irakisk officer

En vecka efter Bagdads fall börjar dess invånare grubbla över vad det var som hände i detta plötsliga irakiska sammanbrott. Var är Saddam och var tog Republikanska gardet vägen, undrar den irakiske officer som känner sig förråd av ledningen.
Vi kör genom Bagdad och ser sönderskjutna brandsvedda, förvridna vrak av irakiska stridsvagnar. Vi ser amerikanska soldater patrullera Bagdads gator och tysta tårar rinner i strömmar längs hans kinder. Omar, kapten i Iraks reguljära armé, stred som en furie i slaget om Umm Qasr där han och hans förband bjöd ett motstånd som ett tag vände upp och ner på det invaderande arméernas hopp om ett snabbt irakiskt sammanbrott. Hann inte hem Han hann inte ens hela vägen hem för att försvara Bagdad innan hemstaden föll, nästan utan stöd, och han känner sig förrådd. Förrådd av Saddam, förrådd av det republikanska gardet . När han ser Bagdad ockuperat känner han, säger han, att han önskar att han vore död hellre än att se detta. Ledarskiktet försvann Över en natt var Iraks hela statsledning, inklusive Saddam Hussein med familjer spårlöst försvunna och Saddams elitförband var som borta med vinden. Då bytte Omar uniformen mot vanliga kläder och gick hem. Men han grubblar, och det gör resten av Bagdads befolkning också, över vad det var som hände. Han ser en enda förklaring, att ledarskiktet förrådde honom, Bagdad och Irak i någon slags hemlig uppgörelse med amerikanerna. Vi var beredda, säger han, att dö för Irak, men de smet.
Bengt Therner, Bagdad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".