Medlare föreslår delad makt i Zimbabwe

Medlaren i Zimbabwe, Sydafrikas president Thabo Mbeki, föreslår att Robert Mugabe fortsätter som president samtidigt som oppositionsledaren Morgan Tsvangirai får den verkliga makten som premiärminister. Det rapporterar lokala medier på måndagen.

Samtidigt fortsätter våldet i landet efter det kritiserade valet för en och en halv vecka sedan.

Flera personer dödades och många skadades när Mugabes beväpnade milis på måndagen attackerade två olika läger med människor, som flytt från våldet i samband med presidentvalet. Det rapporterar såväl källor i oppositionen som medicinsk personal på plats.

I ett av lägren tog sig maskerad män in och misshandlade och kidnappade flera personer som tidigare sökt skydd på Sydafrikanska ambassaden. De maskerade männen kunde dock identifieras som anhängare till regeringspartiet Zanu-PF.

Sammanlagt har 400 personer fått husrum i tillfälliga läger, efter att ha flyttats från den sydafrikanska ambassaden.

Lokala medier i Zimbabwe rapporterar att medlaren Thabo Mbeki har föreslagit att Robert Mugabe ska sitta kvar som president, medan oppositionsledaren Morgan Tsvangirai får den verkliga makten i rollen som premiärminister.

Ett arrangemang som ska vara fram tills dess att en ny konstitution har förhandlats fram och ett nytt val har hållits. Uppgifterna bekräftas av oppositionen.

Samtidigt uppmanande en av Mugabes högsta militära ledare västvärlden att hålla sig undan och sluta lägga sig i den zimbabwiska politiken.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg
jenny.roosqvist@sr.sr