Oroligt i Abchazien efter sprängdåd

En sprängladdning dödade sent på söndagskvällen kväll fyra personer i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien, och flera personer skadades. Under helgen har flera sprängladdningar exploderat i området och spänningen stiger nu.

– Det är klart att det är en välplanerad och väl genomfört attack och det är de georgiska säkerhetsstyrkorna som ligger bakom detta, säger Ruslan Kishmarija, Abchaziens representant i Ghali, där sprängladdningen exploderade sent på söndagskvällen, till ryska nyhetskanalen Vesti.

Explosionen inträffade vid ett kafé och bland de dödade finns en chef vid den lokala säkerhetstjänsten och en översättare för FN:s delegation i området.

Sprängningen är inte den enda under helgen. I går exploderade också fem minor kring det omstridda området.

Men spänningen har inte bara ökat i Abchazien de senaste dagarna. I början av helgen förekom också strider i den andra Georgiska utbrytarrepubliken, Sydossetien, och två personer dödades och elva skadades.

Både Georgien och utbrytarrepublikerna har anklagat varandra för att genom provokationer ligga bakom striderna och den ökande spänningen i området.

Dessutom har Georgien anklagat Abchazien för att importera stora mängder vapen, medan Abchazien sagt att Georgien har färdiga planer på att ta tillbaka utbrytarrepubliken med våld.

Abchazien och grannområdet Sydossetien bröt sig loss från Georgien i början av 90-talet och har tytt sig till Ryssland, som har fredsbevarande trupper i områdena.

Georgien har den senaste tiden anklagat Ryssland för att vilja ta över området, medan Ryssland anklagat Georgien för att vilja ta tillbaks utbrytarrepublikerna med våld och därmed riskera ett krig.

Rysslands president Dmitrij Medvedev sade i helgen vid ett möte med Georgiens president Micheil Saakasjvili, att det är oacceptabelt att ”blåsa under situationen” i området, och sa att det är nödvändigt med fortsatta samtal.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se