Överklagan av statliga tillsättningar på väg bort

På en allt tuffare arbetsmarknad får den äldre arbetskraften svårt att hitta nya arbeten eftersom arbetsgivaren många gånger väljer en yngre förmåga. När det gäller statliga arbeten kan man idag överklaga och få rätt till tjänsten. Nu kan den möjligheten försvinna.
Ingvar är en person som har överklagat och fått rätt till en tjänst. Han är 60 år. – Att jag fått rätt efter överklagan innebär att jag ska börja jobba om några veckor, berättar Ingvar 60 år. beslutet har vunnit laga kraft och går heller inte att överklaga. Ingvar ansåg sig diskriminerad när han inte fick den handläggartjänst på Försäkringskassan som han sökte. Han överklagade till Överklagandenämnden för totalförsvaret, som har hand om överklaganden för Försäkringskassan och försvaret. Tjugo får jobb via överklaganden Alla statliga tjänstetillsättningar kan man gå vidare med, antingen till regeringen, eller de instanser som ligger under. Den här rätten utnyttjas av mellan två- och trehundra personer per år och ett tjugotal får rätt. De personerna anser alla att de är mer kompetenta än den som fått jobbet och på Överklagandenämnden för totalförsvaret har man de senaste åren sett en ökning av framför allt äldre, som känt sig diskriminerade när jobbet gått till yngre personer, som i Ingvars fall. Utredning ska se över överklaganden Nu kan den här möjligheten att överklaga helt försvinna. En statlig utredning är tillsatt för att se om man ska ta bort överklaganderätten helt. En synpunkt är att rätten bara gäller statliga tjänster och inte kommunala eller privata arbeten. Utredaren Bengt-Åke Nilsson anser att det kan vara rimligt att arbetsgivarna slipper den här typen av kontroll. – Frågan har ställts om vem som är bäst skickad att bedöma den som ska anställas, och då har det med fog hävdats att det är den myndighet där personen ska anställas, säger Bengt-Åke Nilsson, regeringens utredare av rätten att överklaga tillsättningar i statlig tjänst.
Åsa Törnqvist, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".