Livsmedelskedjornas dubbelmoral gällande ägg

De ägg som säljs hos de tre stora livsmedelskedjorna Ica, Coop och Hemköp kommer sedan årsskiftet enbart från anläggningar som godkänts enligt de nya djurhållningsreglerna. Men samma krav finns inte på de ägg som ingår i de färdiglagade produkter som kedjorna säljer.
Djurens välfärd är ett så viktigt argument att Ica, Coop och Hemköp sedan årskiftet bara säljer ägg från godkända anläggningar. Men de tre kedjorna är inte konsekventa i sin omsorg om hönorna. En femtedel av de ägg vi äter är en ingrediens i något annat och därför finns ägg i många av de produkter som säljs som kedjornas egna varumärke. Innehållet i de produkterna kan kedjorna bestämma själva men kraven på ägg i de egna produkterna är bara att de ska vara fria från sjukdomar, inga krav ställs på att anläggningarna ska vara godkända. Märkligt, tycker Jordbruksverket Det är märkligt att kedjorna ställer olika krav på olika ägg tycker Krister Nilsson, på Jordbruksverkets djurskyddsenhet. - Ja, lite inkonsekvent kan man tycka att det är man får hoppas på sikt att de ställer de här kraven på produkt äggen också, säger han. Gör det någon skillnad för omställningshastigheten att man inte ställer de här kraven när man lägger ut tillverkning av egna produkter? - Ja, om de ställde de här kraven så skulle naturligtvis omställningen gå fortare. I Sverige är den i full gång men även i andra länder i EU skulle det säkert påverka omställningstakten, säger han. Rimligt att ställa krav på äggen På Jordbruksverket menar man att det är fullt rimligt att ställa samma krav på äggen som ingår som ingredienser i olika produkter som man gör på de färska äggen, oavsett om de rör sig om produkter som är tillverkade i Sverige eller de som är importerande, men den åsikten delar inte de tre daligvarukedjorna. - Det är möjligt att det skulle vara genomförbart om vi bara skulle köpa produkter inom Sverige, för det är det som jordbruksverket har kontrollmöjligeter över, men i och med att vi köper produkter utomlands, vi är 50 procent ägda av ett holländskt företag, så kan vi jobba på att det ska bli så men vi kan i dagsläget inte gå ut och lova sådana saker, säger Lena Sparring som är kvalitetsansvarig på Ica.
Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".