Efterspanad terrorist gripen i Irak

Den palestinske gerillaledaren Abu Abbas som bland annat ledde kapningen av det italienska kryssningsfartyget Achille Lauro för arton år sedan har gripits av amerikanska soldater i södra Irak meddelar det amerikanske centralkommandot.
– Gripandet av Abu Abbas innebär att vi nu undanröjt en del av det terrornätverk som Irak stödde. Detta är en stor framgång i det globala kriget mot terrorismen säger talesmannen för USA:s centralkommando major Brad Bartels. – Gripandet visar att vi kommer att jaga alla terrorister hur lång tid det än tar, de kan aldrig känna sig säkra, tillade major Bartels. Fem gånger livstids fängelse Abus Abbas, även känd som Mohammed Abbas, dömdes i sin frånvaro av en italiensk domstol till fem gånger livstids fängelse för att ha planerat kapningen av kryssningsfartyget Achille Lauro 1985. Kaparna höll 600 passagerare som gisslan och sköt en äldre judisk man, Leon Klinghoffer, och knuffade honom sedan sittande i sin rullstol över relingen. Abbas som är ledare för den palestinska folkfronten PLF sa i en intervju 1998 att kapningen var ett misstag. Den egentliga planen var att använda det italienska kryssningsfartyget som transportmedel för terorristerna att ta sig in i Israel. Levde i öppen exil I egenskap av gammal grånad gerillakämpe som tagit avstånd från terrorism har han kunnat leva relativt öppet i exil i Irak de senaste 17 åren. Han är gift och har ett kontor där han gett intervjuer till världspressen. Han har också tillåtits besöka Gaza-remsan. Abbas har tagit avstånd från Usama bin Laden och terrordåden mot World Trade Center. Israeliska högsta domstolen stoppade Abbas utlämning till Italien och det de amerikanska arresteringsorderna gäller inte längre. Men USA: centralkommando antyder idag att de nog kan aktualiseras igen.
Thomas Nordegren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".