Tio länder skriver in sig som EU-medlemmar i dag

Under onsdagen undertecknar tio länder avtalen med EU och tar därmed ett av de sista stegen på väg mot medlemskap. Bilder från undertecknandet lär gå till historien.
Nya flaggor i EU-familjen vajar i den vårvarma vinden. Ett nytt kapitel i Europas historia skrivs under onsdagen då ledare för gamla och nya medlemsländer undertecknar anslutningsavtalen nedanför Akropolis. Bilder härifrån kommer med stor sannolikhet att finnas med i Europas historieböcker under lång tid framöver. För i dag tas ett stort steg i riktning mot en ny kontinent som fötts under svår vånda efter krig, diktatur och förnedring, vars fulländning var Berlinmuren som sattes upp i ett fåfängt försök att hindra människor att söka friheten. I dag bekräftar de forna diktaturerna att de slutgiltigt lämnat detta mörka kapitel bakom sig. Smärtsam omställning väntar Även om anpassningen till europeiska unionen långtifrån blir någon enkel eller snabb frälsning, tvärtom återstår en hel del av smärtsam omställning, så läggs ändå det gamla definitivt i graven för Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Ungern, Polen, Cypern och Malta. Men just för att många miljoner människors uppmärksamhet i dag riktas mot Aten så väntas också stora demonstrationer, manifestationer som inte har ett dugg med utvidgningen att göra. Grekland är ett av de länder i Europa där opinionen mot kriget i Irak är som starkast, och upprördheten är stor över att EU-medlemmar i krig, eller EU-länder som stöder kriget, kommer hit idag. Därför väntas också stora demonstrationer mot Irakkriget, denna historiska 16 april.
Willy Silberstein, Aten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".